JOVD

Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie

De JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) is een liberale politieke jongerenorganisatie en bestaat al sinds 1949. Sinds het jaar 2000 zijn wij officieel gelieerd aan de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. In politiek opzicht is de JOVD echter volledig onafhankelijk, wat betekent dat wij onze eigen standpunten mogen bepalen. Zo is de JOVD bijvoorbeeld voor de legalisering van softdrugs, in tegenstelling tot de VVD.

Niets is verplicht, alles is mogelijk

Bij de JOVD kun je laagdrempelig politiek actief worden op zowel lokaal, nationaal als internationaal niveau. Als JOVD'er kun je zelf bepalen hoeveel je uit je lidmaatschap haalt: JOVD'ers krijgen de kans om cursussen te volgen, deel te nemen aan debatten, bestuurservaring op te doen en vrienden voor het leven te maken. Niets is verplicht, maar alles is mogelijk.

Lokaal, landelijk en internationaal

De JOVD is een bruisende vereninging met ongeveer 3000 leden die verspreid zijn over ruim twintig lokale afdelingen in vrijwel het hele land. Bij lokale afdelingen van de JOVD kun je op een laagdrempelige manier deelnemen aan activiteiten die variƫren van discussieavonden met prominente sprekers tot luchtige cursussen en levendige debatavonden. Daarnaast ben je bij JOVD-afdelingen ook voor gezellige borrels aan het goede adres.

Ook de landelijke JOVD organiseert veel evenementen, waaronder twee keer per jaar een congres, diverse masterclasses en een Internationaal Summerschool. Onze volledige activiteitenagenda bekijk je hier.

Daarnaast kun je bij de JOVD ook internationaal je grenzen verleggen. Wij organiseren voor een kleine bijdrage reizen naar het buitenland. Zo krijg je de kans om op bezoek te gaan bij bijvoorbeeld het Europees Parlement in Brussel of andere liberale jongerenorganisaties over de gehele wereld.

Word actief!

De JOVD heeft echter nog veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan onze trainingen door heel Nederland die ervoor zorgen dat je iedere discussie, presentatie of debat met gemak aankunt. Ook als je meer te weten wilt komen over bijvoorbeeld het liberalisme, andere politieke overtuigingen of de werking van het Nederlandse of Europese parlement ben je bij de JOVD aan het juiste adres.

Door actief te worden in (afdelings)besturen, commissies of projectgroepen krijgen JOVD'ers de kans om de kneepjes van het besturen en organiseren onder de knie te krijgen. Daar heb je later, of je nu voor de politiek kiest of niet, altijd profijt van.

Daarnaast kun je bij de JOVD ook internationaal je grenzen verleggen. Wij organiseren voor een kleine bijdrage reizen naar het buitenland. Zo krijg je de kans om op bezoek te gaan bij bijvoorbeeld het Europees Parlement in Brussel of andere liberale jongerenorganisaties over de gehele wereld.

Door actief te worden in (afdelings)besturen, commissies of projectgroepen krijg je de kans om de kneepjes van het besturen en organiseren onder de knie te krijgen. Daar heb je later, of je nu voor de politiek kiest of niet, altijd profijt van.

Oude bekenden

Niet belangrijk, maar wel leuk om te weten is dat veel bekende VVD-politici in hun studententijd actief waren bij de JOVD. Zo gaven onder meer Mark Rutte, Loek Hermans, Hans Wiegel, Ed Nijpels, Frank de Grave, Johan Remkes en Jan van Zanen hun politieke carriere een kickstart bij de JOVD. Ook oud D66-Kamerlid Erwin Nypels, voormalig Pvda-Kamerlid Hein Roethof, 50Plus-politicus Norbert Klein en opiniemaker Jort Kelder waren ooit actief bij de JOVD.

Natuurlijk is de JOVD ook een organisatie waar je goed zit als je op zoek bent naar gezelligheid en vriendschappen voor het leven. Want JOVD'ers begrijpen als geen ander dat het leven meer is dan alleen politiek.


Nog vragen? JOVD'er worden?

Heb je  vragen over de JOVD? Stuur dan gerust een e-mail naar onze Landelijk Secretaris via info@jovd.nl!

Of ga naar de website van JOVD Limburg: https://www.jovd.nl/limburg